KİTAPLAR

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik: Farklı Alanlardan Araştırma Bulguları ve Değerlendirmeler

Zeynep Sağır, Neslihan Yaman, Aysun Özkan, Hatice Kılınçer, Ayşe Kaya Göktepe, Sema Karagöz, Zeliha Subaşı
Mart 2019

 

Format  Kitap
Barkod-ISBN  9786054036967
Yayın Tarihi  2019-05-03
Yayın Dili  Türkçe
Orjinal Adı  Manevi Danışmanlık ve Rehberlik: Farklı Alanlardan Araştırma Bulguları ve Değerlendirmeler 
Baskı Sayısı  1.Baskı
Sayfa Sayısı  288
Kapak  Karton
Kağıt  2.Hamur
Boyut  135 X 215

 

Değerler Eğitimi Merkezi, Türkiye'de yeni bir alan olan Manevi Danışmanlık ve Rehberlik çalışmalarına akademik katkı sağlamak amacıyla bünyesinde bir araştırma grubu oluşturmuş, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini destekleyerek konunun akademik düzeyde tartışılması ve geliştirilmesi için gerekli adımları atmıştır. Bu çerçevede psikolog ve ilahiyatçılardan oluşan araştırma grubu manevi danışmanlık ve rehberlikle ilgili akademik bilgi eksikliğini gidermek için çeşitli yayınlar yapmıştır. Böylesi bir amaçla hazırlanan bu kitap manevi danışmanlık ve rehberliğin farklı alanlarda uygulanabilirliğini tartışan yedi bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde hastalar, ebeveynler, engelliler, çocuklar, mahkûmlar ve göçmenlere yönelik uygulanabilecek manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri üzerine değerlendirmeler yer almaktadır. 

“Terapötik Süreçte Maneviyat: Ruh Sağlığı Alanı Çalışanlarının Değerlendirmeleriyle Ülkemizden Örnekler” başlıklı ilk bölümde Neslihan Yaman, terapötik süreçte maneviyatın yeri ve ruh sağlığı çalışanlarınca maneviyatın uygulamalarda nasıl konumlandırıldığı meselesini ele almaktadır.

Kitabın ikinci bölümü hâlihazırda İstanbul’daki bir devlet hastanesinde manevi destek görevlisi olarak hizmet veren Aysun Özkan tarafından kaleme alınmıştır. Yazar bölümünde, hastanelerdeki manevi destek uygulamalarında hizmet veren manevi destek görevlilerinin muhataplarının (hasta, hasta yakını ve hastane personeli) başa çıkma sürecinde kullandıkları manevi kavramlar ve bu kavramlara yükledikleri anlamları ele almaktadır. 

Psikolog Hatice Kılınçer, “Manevi Danışmanların Aile Danışmanlığı Hakkındaki Algı ve Tutumları” başlıklı üçüncü bölümde, Aile ve Dini Rehberlik Bürolarında (ADRB) hizmet veren görevlilerin, aile danışmanlığı hakkındaki algı ve tutumlarını ele almaktadır. 

Kitabın dördüncü bölümünde ise uzman klinik psikolog Ayşe Kaya Göktepe, çocuklara yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik konusunu ele almaktadır. 

Psikolog/ilahiyatçı Sema Karagöz, kanser tanılı hastalar ve hasta yakınlarına yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarını kitabın beşinci bölümünde ele almaktadır. “Kanser Tanılı Hasta ve Yakınlarına Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik” başlıklı bu bölümde yazar, kanser hastalığı süresince hasta ve yakınlarının dini ve manevi boyuta ilişkin tecrübelerini değerlendirmektedir. 

“Cezaevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Çalışmaları” başlıklı altıncı bölümde psikolog Zeliha Subaşı, önelikle suça ve suç teorilerine dair biyo-psiko-sosyolojik yaklaşımlardan sonra, suç çeşitleri, suç ve ruhsal bozukluklar arasındaki ilişki üzerinde durmaktadır. Cezaevlerinde manevi danışmanlık ve rehberliğin gerekliliğini ele almakta ve cezaevlerinde hizmet verecek manevi danışmanların kullanabileceği beş adımlı bir model önerisinde bulunmaktadır. 

Kitabın yedinci ve son bölümünü ise Zeynep Sağır kaleme almıştır. Sağır, göçmenlere ve mültecilere sunulabilecek manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden bahsetmektedir.