Samimi bir kitap okuyucusu ÅŸu sözlerle dert yanıyor:
Hocam, bir ÅŸeyler okuyoruz ama daldan dala okumuÅŸ gibi oluyor. Sanki verimli olmuyor gibi. Åžöyle ki bir roman, bir kiÅŸisel geliÅŸim kitabı, bir tarih kitabı, bir düÅŸünce kitabı falan. Ne dikkatimi çektiyse alıyorum listeye. Sanki böyle olmamalıymış gibi geliyor ama ÅŸunu da istemiyorum; mesela psikolojiyle ilgili okuyayım hep ki o konuda derinleÅŸeyim. Bu da bir ders çalışma gibi olacak diye hissettiriyor, onu da istemiyorum. Okumaktan zevk almak istiyorum. Böyle bir ondan bir ondan okumak zevk veriyor ama sadece genel kültür oluyor. Bilgi, ilim oluÅŸmuyor. Sizce nasıl okumalı?
Böyle dert yanan insan geliÅŸmeye hazır insandır. Motivasyonu var, usulde bir eksiklik olduÄŸunun farkında ama doÄŸru metot konusunda kafası karışık. Aynı zamanda da arayış içinde.
O zaman konumuz “Sürdürülebilir Okuma”. Yani hem oku hem geliÅŸ hem de bıkma. Bunun için bize gereken 8 ilke:
1. %50 Görev %50 Zevk:
Kitap okuma iÅŸi ne tek başına bir ödev gibi görülecek ne de tek başına zevk için yapılacak bir iÅŸ. Bu ikisinin ortasını bulmak önemli.
Bu oranı tutturmak için de kendini ÅŸu iki konuda ikna etmelisin:
2. Uzun Vadeli Okuma Planı Yap:
Verimli ve insanı geliÅŸtiren bir okuma için öncelikle uzun vadeli bir okuma planı yapmalı. Plan yapılmadığı zaman hem insanı geliÅŸtiren bir yönü olmuyor hem de planlı olmadığı için motivasyon saÄŸlamıyor.
3. Okuma Kategorileri Hazırla:
Öncelikle belirli okuma alanları belirlenmeli. Bunlar ÅŸu baÅŸlıklarda seçilebilir (seçilebilir dedim ki kararın okuyucuya ait olduÄŸu belli olsun:) ;
- Fikir/düÅŸünce ile ilgili kitaplar
- Tarih
- Ä°lahiyat
- Hatırat
- EÄŸitim
- Psikoloji/Sosyoloji
- Bilim/Felsefe
- Åžiir/Roman
Öncelikle esas olanın "Fikir/düÅŸünce ve ilahiyat" ile ilgili kitaplar olduÄŸu kanaatindeyim. Çünkü diÄŸerleri onların üzerine bina edildikçe anlamlı bir yere oturabiliyor.
4. Kategorilerin Ä°çini Doldur:
Bu liste baÅŸlıklarını oluÅŸturduktan sonra da sıra listenin içini doldurmaya geliyor. Ben mümkün olduÄŸu kadar bu listenin her dalından dengeli bir ÅŸekilde okumaya çalışıyorum. BaÅŸta fikir/düÅŸünce kitaplarına ağırlık vermiÅŸtim. Ama bir süre sonra tekrara düÅŸtüÄŸümü hissedince bu alanın doyduÄŸunu anladım ve diÄŸerlerine daha fazla yönelmeye baÅŸladım.
Okuma listesi hazırlarken önemli bir konu da yıllar önce okuduÄŸun kitapları “Bunları nasıl olsa okudum” diyerek geçmemek. Tekrar listeye al, tekrar oku. Büyük ihtimalle “ne kadar bilinçsizce okumuÅŸum” diyeceksin.
5. Kitapsever ArkadaÅŸlara YanaÅŸ:
Hem planlı okumak hem de doğru kitaplarla buluşmak gerek.
DoÄŸru kitabı bulmak da baÅŸlı başına bir mesele. Ben bunu "kitaba ve okumaya yakın bir çevreden beslenmek" ÅŸeklinde çözdüm. Özellikle bu tür bir arkadaÅŸ grubu bulunabilirse ve kitap piyasası takip edilebilirse çoÄŸu zaman kitap okuyucuyu buluyor. Son sekiz ayda okuduÄŸum altmışa yakın kitabı böyle bir ortamdan beslenerek okudum diyebilirim.
6. Okumayı Ciddiye Al, Not Al:
Okurken de dikkat edilmesi gereken konular var. Öncelikle okumayı ciddiye almak, bir ÅŸeyler öÄŸrenmek, anlamak ve yorumlamak üzerine kitaba eÄŸilmek gerekiyor. Hiçbir zaman vakit geçsin diye oturup okumamalı. Zaten listeye de o tarz kitapları almamalı. Kendimden örnek vereyim: Okurken yanımda mutlaka not alacağım ajandam, bu iÅŸ için özel olarak aldığım kurÅŸun kalemim, yapışkan renkli ayraçlarım ve sarı renkli fosforlu kalemim hazır olmalı. Tabi bunları içinde bulundurduÄŸum özel kalem kutum da. Ä°lk bakışta fazla gereksiz gelebilir. Ama okumayı ciddiye almaya baÅŸtan baÅŸlamak gerek deÄŸil mi?
7. Her Kitap Ä°çin Bir Åžeyler Yaz:
Kitabı okumaya baÅŸlarken sonunda bir tanıtım yazmam gerektiÄŸini bilmek okumaya ciddiyet katıyor. Bu nedenle tanıtım yazısına malzeme olabilecek hiçbir ayrıntıyı kaçırmamalıyım. Bazı yerlerin üzeri fosforlu kalemle çiziliyor, bazı yerlere kurÅŸun kalemle notlar alınıyor bazı yerlere de yapışkan etiketler yapıştırılıyor. Ajandaya notlar alına alına okunuyor.
8. BoÅŸ Vakit DeÄŸil, Özel Vakit:
Okuma iÅŸine vakit ayırmak da önemli bir konu. Düzenli okumaya ilk baÅŸladığımda gördüm ki aslında fazlasıyla vaktimiz var. Ama biz o vakitleri boÅŸ iÅŸlerle öldürmeye alışmışız. Paradan tasarruf eder gibi zamandan da tasarruf edip biriktirdiklerimizi okumaya, öÄŸrenmeye ayırınca vakit zengini oluyoruz.
Yukarıda bahsettiÄŸim okuma alanlarının altında hangi kitapların olması gerektiÄŸi meselesine gelince: O konu okuyucunun kiÅŸisel kararı. Ancak istenirse tavsiye verilebilir. Yeter ki okuma iÅŸini bilinçli bir ÅŸekilde yürütme iradesi olsun.
Allah'a emanet...